Κοντινοί προορισμοί – εκδρομές

Μπορείτε να πραγματοποιήσετε πολλές εκδρομές με αφετηρία την Κυλλήνη! Οδικώς μπορεί να μεταβείτε στην Κουρούτα καθώς απέχει μόλις μισή ώρα. 

Κοντά στην Κυλλήνη βρίσκονται το χωριό Κάστρο, με το φημισμένο μεσαιωνικό κάστρο Χλεμούτσι.






Λουτρά

Σε απόσταση 9 χλμ βρίσκονται τα Λουτρά κυλλήνης η αλλιώς Λίνζι, είναι μια περιοχή απείρου κάλλους .Τα Λουτρα Κυλλήνης είναι φημισμένα από την αρχαιότητα για τις ιαματικές του πηγές που τα νερά τους οι αναθυμιάσεις και η λάσπη τους, θεραπεύουν αρθριτικά, άσθμα και δερματικά. Λόγω της ιδιαιτερότητάς της, στην περιοχή αυτή, μπορεί κάποιος να συνδυάσει θαυμάσια το θεραπευτικό με το θαλάσσιο τουρισμό.



Αρχαία Ήλιδα

Μεσόγειο χωριό, χτισμένο σε περιοχή με καλλιέργειες, η Αρχαία Ήλιδα οφείλει την ονομασία της στην πρωτεύουσα του κράτους των Ηλείων και διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων επί μία χιλιετία και πλέον. Η αρχαία πόλη της Ήλιδος – θρησκευτικό, πολιτικό και αθλητικό κέντρο ολόκληρου του ελληνικού κόσμου κάθε τέσσερα χρόνια – αποτελεί το σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο του νομού μαζί με εκείνον της Ολυμπίας. Το σύγχρονο Μουσείο βρίσκεται κοντά στον οικισμό της Αρχαίας Ήλιδας. Περιλαμβάνει ευρήματα που προέρχονται από την πόλη-λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων και χρονολογούνται από τους Προϊστορικούς ώς τους Υστερορωμαϊκούς Χρόνους.

Αρχαία Ολυμπία

Στη δυτική Πελοπόννησο, στην πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού την ονομαζόμενη κοιλάδα των θεών, άνθισε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας! Η Αρχαία Ολυμπία, η γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι από τους πλέον γνωστούς προορισμούς παγκοσμίως. Είναι εύκολα προσβάσιμη και απέχει λιγότερο από 1 ώρα από το λιμάνι της Κυλλήνης. Οι επισκέπτες της Αρχαίας Ολυμπίας μπορούν να περιηγηθούν στα εντυπωσιακά αρχαία κτίσματα στα οποία οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν ως τόπους λατρείας, άθλησης, συνεδρίων κ.α. Μπορούν να επισκεφτούν το μουσείο και να δουν από κοντά αρχαία εκθέματα με πιο σημαντικά, τον Ερμή του Πραξιτέλους, ένα από τα πιο ονομαστά αρχαία αγάλματα, την Νίκη του Παιωνίου, ένα από τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής πλαστικής και τον γλυπτό διάκοσμο του Ναού του Διός, ένα από τα ωραιότερα σύνολα που σώζονται από την αρχαία ελληνική τέχνη. Επίσης οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας και το Alfios eco-festival, μπορούν να περιηγηθούν στο μαγικό φυσικό τοπίο του Αλφειού ποταμού. Ένα είναι σίγουρο ότι η επίσκεψη σας στην Κοιλάδα των Θεών θα σας μείνει αξέχαστη.




Νέδα

Ενώ ένας πιο μακρινός προορισμός αποτελεί το Φαράγγι της Νέδας, οπου βρίσκεται νότια της Αρχαίας Ολυμπίας, στα όρια των νομών Ηλείας και πολύ κοντά στον εκτεταμένο χώρο της Αρχαίας Φιγαλίας. Η Νέδα είναι το μοναδικό ελληνικό ποτάμι με θηλυκό όνομα και εκτείνεται σε μήκος 32 χλμ. Πηγάζει από το Λύκαιο όρος (1420μ.), κοντά στο χωριό Πέτρα, στα ορεινά της Μεσσηνίας και εκβάλλει στο Ιόνιο.




Ο ναός του Επικουρείου Απόλλωνα 

Σημαντικοί είναι και οι αρχαιολογικοί χώροι που υπάρχουν εκεί. Κοντά στις πηγές,βρίσκεται ο Επικούρειος Απόλλων, δημιούργημα του Ικτίνου, που κατασκευάστηκε την ίδια εποχή με τον Παρθενώνα, καθώς και ο ναός του Πανός. Στην κορυφή του Λυκαίου, λατρεύονταν ο Δίας, ενώ εκεί βρίσκεται και η Λυκόσουρα, την οποία ο Ησίοδος θεωρούσε «την πρώτη πόλη της ανθρωπότητας». Ολόκληρο το οικοδόμημα στηρίζεται πάνω σε μιά ασυνήθιστη υπόγεια βάση.Στην ανατολική πλευρά του ναού υπάρχει σε βάθος δύο μέτρων,ένα στρώμα προσεκτικά λαξευμένου βράχου,με κλίση προς τον νότο.Πρόκειται για ένα κεκλιμένο επίπεδο, δηλαδή.Στην νότια πλευρά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκεί ο ναός “κάθεται” πάνω σε φερτά υλικά, σε αναρρίματα (δηλ.μπάζα) και συγκεκριμένα σε ένα στρώμα από κιτρινωπό πηλώδες χώμα και θαλάσσια βότσαλα. Το αποτέλεσμα; Ολόκληρος ο ναός γλιστρούσε και περιστρέφετο αργά γύρω από έναν κατακόρυφο άξονα Ο ναός του Επικουρείου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας είναι ένας από τους σπουδαιότερους και επιβλητικότερους της αρχαιότητας. Το μνημείο αυτό, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα της κλασικής αρχαιότητας ήταν το πρώτο στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986.


Στα χωριά Βάστα και Άνω Μέλπεια βρίσκεται η Αγία Θεοδώρα, το πανέμορφο και ξακουστό ξωκλήσι με τα 17 δένδρα στη σκέπη της.